Casp, 45. Barcelona

IMG 0253

El primer edifici censat a l’Arxiu Municipal Administratiu, del carrer Casp 45 (abans 77 bis), data de 1872. L’edifici del carrer Casp 45 i el contigu de Casp 47 eren dos edificis idèntics. Sembla que la propietat d’aquests edificis originàriament eren de Pablo Cortada. L’any 1904 l’avi Joan que ja n’era propietari del edifici del nombre 45 va demanar els permisos per enderrocar-lo i reconstruir-ne un altre que és el que avui en dia es pot contemplar. Externament millorava substancialment la façana amb una tribuna.

Els permisos foren aprovats aquest mateix any i la nova construcció ja era una realitat el 1908. L’edifici té dues escales: la del principal on vivien els avis i la de veïns del pisos destinats a lloguer. El 16 de novembre es sol·licitaven els permisos per poder llogar els pisos. El 1908 també si van fer unes obres de condicionament del clavegueram (textualment “del albañal”). Posteriorment el 1912 es van dur a terme unes reformes al terrat.

 

Imatges i plànols

Vegeu-ne imatges de la finca en aquest enllaç. I també, els plànols.

Més informació sobre l'edifici la trobareu al blog Barcelona Modernista Casa Joan Palmerola

 

Jeroni F. Granell i Manresa

L'arquitecte director de l'obra fou Jeroni F. Granell i Manresa (1867-1931), titulat el 1891, féu a Barcelona nombroses cases de pisos de façana modernista. Hom l’ha qualificat de preracionalista i l’ha comparat amb el Hoffman del palau Stoclet de Brussel·les. Sobresurt de la seva obra la despareguda casa Rigalt (carrer de Mallorca 219), del 1900, la del carrer de Lloria 84 (1900), la del carrer de Girona 122 (1903), la del carrer de Pàdua 75 (1900), etc. Associat de primer amb el prestigiós vitraller Antoni Rigalt i Blanch, posà la manufactura de vitralls comuna (que després continuà ell sol) al capdavant de les del Modernisme català; féu els del Palau de la Música Catalana. (font: Gran Enciclopèdia Catalana)

Altra informació sobre l'arquitecte la trobareu al blog Barcelona Modernista Jeroni F. Granell i Manresa