Illa Palmarola

Castell de Palmerola

Situat en un petit puig a 1095 m d’altitud

Comarca del Ripollès

Palau Palmerola

És també conegut com casa dels comtes de Fonollar

carrer de la Portaferrisa 7-9

Tèxtils Palmarola

Ripoll. A l’angle inferior esquerra fàbrica tèxtil “Antoni Fons” predecessora de les fàbriques d’en Felio Palmarola Grau.

Ripoll en els terrenys de la Farga Palau on hi arribava el Canal Almoina

Ricard Palmerola

(Barcelona, 1921 - 20/02/2010)

va ser un actor molt polifacètic

General Palmarole

És l’únic català amb paper de renom a la Revolució Francesa.

General d'en Napoleó i Alcalde de Perpinyà

Casp, 45. Barcelona

IMG 0253

El primer edifici censat a l’Arxiu Municipal Administratiu, del carrer Casp 45 (abans 77 bis), data de 1872. L’edifici del carrer Casp 45 i el contigu de Casp 47 eren dos edificis idèntics. Sembla que la propietat d’aquests edificis originàriament eren de Pablo Cortada. L’any 1904 l’avi Joan que ja n’era propietari del edifici del nombre 45 va demanar els permisos per enderrocar-lo i reconstruir-ne un altre que és el que avui en dia es pot contemplar. Externament millorava substancialment la façana amb una tribuna.

Els permisos foren aprovats aquest mateix any i la nova construcció ja era una realitat el 1908. L’edifici té dues escales: la del principal on vivien els avis i la de veïns del pisos destinats a lloguer. El 16 de novembre es sol·licitaven els permisos per poder llogar els pisos. El 1908 també si van fer unes obres de condicionament del clavegueram (textualment “del albañal”). Posteriorment el 1912 es van dur a terme unes reformes al terrat.

 

Imatges i plànols

Vegeu-ne imatges de la finca en aquest enllaç. I també, els plànols.

Més informació sobre l'edifici la trobareu al blog Barcelona Modernista Casa Joan Palmerola

 

Jeroni F. Granell i Manresa

L'arquitecte director de l'obra fou Jeroni F. Granell i Manresa (1867-1931), titulat el 1891, féu a Barcelona nombroses cases de pisos de façana modernista. Hom l’ha qualificat de preracionalista i l’ha comparat amb el Hoffman del palau Stoclet de Brussel·les. Sobresurt de la seva obra la despareguda casa Rigalt (carrer de Mallorca 219), del 1900, la del carrer de Lloria 84 (1900), la del carrer de Girona 122 (1903), la del carrer de Pàdua 75 (1900), etc. Associat de primer amb el prestigiós vitraller Antoni Rigalt i Blanch, posà la manufactura de vitralls comuna (que després continuà ell sol) al capdavant de les del Modernisme català; féu els del Palau de la Música Catalana. (font: Gran Enciclopèdia Catalana)

Altra informació sobre l'arquitecte la trobareu al blog Barcelona Modernista Jeroni F. Granell i Manresa

 

Cronovies

Un calendari fet amb fotos de plaques de carrer que porten nom de data. És una col·lecció oberta a tothom que hi vulgui participar i, alhora, en pot gaudir. Tots els dies de l'any tenen un mínim d'una foto.

El "carrendari"

Bestioler urbà

Exposicions temàtiques de bestiari al carrer. Són exposicions urbanes, fixes o itinerants, temporals o permanents, en el que el subjecte és un animal. La seva finalitat pot ser identitària o, sovint, benèfica. Fins ara els protagonistes del que hem recollit són les vaques, els óssos, els elefants, els galls i els porcs. Entreu en el bloc hi descobrireu la imaginació dels artistes que han donat forma al bestiari. El que hem recollit no és exhaustiu i hi podeu contribuir a ampliar les col·leccions amb les vostres fotos.

Bestiari a la ciutat

Xarxes socials

Webs i blogs

Title Text

Title Text

Title Text

Title Text

Title Text

Title Text